Снимка: архив Булфото

С одобрението на парламента удължиха срока, в който кметовете на градовете трябва да се справят с проблема с бездомните кучета.

Намаляването на популацията и настаняването в приюти на бездомните четириноги трябва да стане до 2015 година.

Според Дамян Илиев, който е главният санитарен ветеринарен инспектор в Агенцията по безопасност на храните, основната пречка при изчистването на проблема с популацията от бездомни кучета идва от скоростта, с която се кастрират четириногите.

Общините с адекватни действия, които решават проблемите с кучетата си, са не повече от 4-5, обясни Дамян Илиев.

„За мен броят на местата за кастрация трябва да се увеличи рязко. Днес в София да се кастрират 200-300 кучета, а не 20 или пет”, коментира в кулоарите на Народното събрание Илиев.

Мнението на експерта е, че в един голям град като София броят на ежедневно кастрираните животни не е достатъчно голям.

И в момента законодателите са предвидили глоби, които Агенцията по безопасност на храните да събира от кметовете, които не решават този проблем на територията на своята община.

Санкцията за едно куче може да бъде от хиляда до две хиляди лева. Проблемът с огласяване на събраните и наложени глоби идва от факта, че самите глобени трябва да се съгласят имената им да бъдат огласени.

„В една преписка съм подписал над 200 писма дали контрагентът на наказанието е съгласен да бъде обявен, защото такъв е законът”, обясни Илиев.

Така на доверие Илиев обяви, че броят на глобените е над 10, като на някои места в страната има повторно наложени санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase